Naše živahno udruženje: "Pogotovo mi se sviđaju ti divni ljudi!"

 

Naše djelotvorno udruženje je predlagač ideje ovog gradskog partnerstva, koju od 1997. razvijamo i koja je od 2003. i zvanično zapečaćena. Razmjena kultura za nas je na prvom mjestu, da bismo upoznali način rada, života i razmižljanja, prednosti i mane.

 

Recept za gradsko partnerstvo ne postoji. Ako nešto treba da funkcioniše, da zaživi, mišljenja smo da treba da raste “odozdo“. Potrebna je odgovarajuća količina privrednog, kulturološkog i političkog interesovanja, da bi ovaj angažman građana postao društveno relevantan. Tako rade zajedno škole i odgajači, gradska preduzeća, košarkaši se takmiče – i ne samo kod zajedničkog sviranja muzičkih škola, nego uvijek je to ZAJEDNIŠTVO! 

 

 

 Ovo njemačko-bosanko partnerstvo funkcioniše, jer obe strane od njega profitiraju. Možda tako dobro baš zbog činjenice da je Travnik tako „mali“, a Leipzig tako „veliki“.

 

 

Trenutno imamo 120 članova u Leipzigu i 33 u Travniku – i radujemo se uvijek novim članovima: Postani član!

U Upravi radi 9 ljudi iz Leipziga.

 

Bez jakih pokrovitelja ne možemo ni mi. Mnoga preduzeća i institucije iz Leipziga podržavaju naše gradsko partnerstvo, redovno ili vezano za određene projekte.